Sirevi iz BiH prvi osvajaju Evropu

Bez autora
Sep 17 2015

Iako se navršilo tek osam dana kako nam je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, sireve smo već uspjeli plasirati na zahtjevno i probirljivo evropsko tržište, a u bh. mljekarama ističu optimizam kad je u pitanju osvajanje kupaca u EU. Proizvodi Mljekare Livno su u utorak popodne izvezeni poslovnom partneru u Hrvatskoj, a prilikom prelaska granice nije bilo većih problema. U Hrvatsku je isporučeno 5,6 tona sira, i to poslovnom partneru sa kojim je ranije bila dogovorena saradnja, rekli su juče iz Mljekare Livno, dodajući da je u narednom periodu planiran izvoz novih količina ovog mliječnog proizvoda. Sir je jedna od uzdanica i sarajevske mljekare "Milkos", koja uskoro u Hrvatsku planira da plasira prve količine fete, te još nekih proizvoda, poput pavlake.

Iako se navršilo tek osam dana kako nam je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, sireve smo već uspjeli plasirati na zahtjevno i probirljivo evropsko tržište, a u bh. mljekarama ističu optimizam kad je u pitanju osvajanje kupaca u EU.

Proizvodi Mljekare Livno su u utorak popodne izvezeni poslovnom partneru u Hrvatskoj, a prilikom prelaska granice nije bilo većih problema.

"U Hrvatsku je isporučeno 5,6 tona sira, i to poslovnom partneru sa kojim je ranije bila dogovorena saradnja", rekli su juče iz Mljekare Livno, dodajući da je u narednom periodu planiran izvoz novih količina ovog mliječnog proizvoda.

Sir je jedna od uzdanica i sarajevske mljekare "Milkos", koja uskoro u Hrvatsku planira da plasira prve količine fete, te još nekih proizvoda, poput pavlake.

"Siguran sam da će potrošači u Hrvatskoj prepoznati kvalitet naših proizvoda. Feta sir je jako dobro izvožen u Hrvatsku i prije 1. jula 2013. godine", prisjetio se Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare "Milkos".

On je kazao da bi njihovi proizvodi u susjednoj državi trebalo da se nađu do kraja ovog mjeseca, te je dodao da ne razmišljaju o izvozu mlijeka u Hrvatsku jer je tamo cijena preniska.

"Mlijeko tamo košta 85-90 feninga po litri, što je ispod proizvodnih cijena naših mljekara u BiH", pojasnio je Fakić.

Prema njegovim riječima, u planu je i izvoz "Milkosovih" proizvoda u Italiju.

"Pregovaramo za izvoz u Italiju i u narednim danima treba na sastanku u Sarajevu da uspostavimo saradnju u tom smislu. Što se cijene i kvaliteta tiče, izuzetno smo konkurentni, ne samo na evropskom, već i na svjetskom tržištu", poručio je Fakić.

U dubičkom "Mlijekoproduktu" u toku su pripreme za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

"Radimo na kreiranju narudžbi, a prve količine trebalo bi da budu izvezene do kraja ovog mjeseca", kazali su iz "Mlijekoprodukta".

Kako su dodali, prva zemlja EU u koju će "Mlijekoprodukt" izvoziti svoje proizvode je Hrvatska, gdje već imaju partnere preko kojih će plasirati svoje proizvode.

"U narednom periodu ćemo svakako težiti širenju i na tržište drugih zemalja EU, ali u ovom momentu je rano konkretnije govoriti o ovoj temi", poručuju iz "Mlijekoprodukta".

Bihaćki "Meggle", kako saznajemo, takođe uveliko radi na izvozu svojih proizvoda, i juče su u toj fabrici održani sastanci upravo na ovu temu, tako da do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo uspjeli da saznamo kakvi su im planovi i očekivanja.

Podsjetimo, Stalni komitet za lanac ishrane i zdravlje životinja Evropske komisije je 9. septembra u Briselu donio odluku da BiH može da izvozi mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU.

Komitet je tada odbacio prigovor Hrvatske, što znači da su spomenute četiri mljekare iz BiH dobile zeleno svjetlo za izvoz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik